VIAXE DE CAMPO

Saída do aparcadoiro fronte ao Palacio de Congresos o día 29 de xuño ás 8:00 h.
 
Primeira parada ás 9:00 h. Mosteiro de Samos
Os monxes do mosteiro son beneditinos. Descoñécese con certeza cando aceptaron a Regra de San Bieito, posiblemente a mediados do século X. Por unha lápida sábese que a mediados do século VII o bispo de Lugo Ermefredo restaurouna.

Suponse que os beneditinos están implicados na difusión do cultivo do castiñeiro no noroeste de España, concretamente no ‘O Courel’, o seguinte paso da nosa excursión.
 
Faremos unha pequena parada para visitar a reserva de orquídeas (entre elas, unha orquídea endémica do Caurel) no alto dos outeiros da entrada ao val do Caurel cunha vista espléndida.
  
Segunda parada ás 10:30 h. O castiñeiro xigante (22 m de perímetro) ‘Horta Dorden’.
A xigantesca árbore ‘Horta Dorden’ pertenceu á Orde de Santiago, orde relixiosa e militar fundada no século XII, cuxo obxectivo inicial era protexer aos peregrinos do Camiño de Santiago.
 
Preto, hai outra árbore xigante de 10 m de perímetro enxertada con cv. ‘Courelá’.
  
Descanso na Aldea do Mazo
 
Terceira parada ás 14:00 h. Castiñeiros na Parada
 A aldea de ‘Parada’ conta cun dos castiñeiros mellor conservados rodeada dunha paisaxe espectacular. Estivo protexido polo escritor galego Uxío Novoneyra, cuxa fundación é a responsable de mantelo (www.uxionovoneyra.com).
 
Os ‘sequeiros’ eran antigas construcións que se usaban para secar as castañas e visitaremos unha que aínda está en uso na vila. Estamos organizando unha actuación da ‘Pisa da castaña’ para soltar o grano das noces do pericarpio despois de secar (á espera de atopar as castañas fóra de tempada).
 
Breve descanso despois na Estación Científica do Caurel
www.usc.gal/gl/investigar-na-usc/rede-estacions-bioloxicas/estacion-cientifica-courel
 
Cuarta parada ás 16:00 h. Castiñeiros no Val das Mouras
O Val das Mouras é unha paisaxe cárstica cuberta de sorprendentes castiñeiros coa copa podada a 7 m sobre a rasante do chan e máis arriba, nun sistema agrícola competitivo para producir mellores froitos secos e troncos.
 
Quinta parada ás 18:00 h. Recuperación de castiñeiros da Ferrería Vella.
Teremos a posibilidade de descansar despois do paseo na Cantina O Pontón (www.oponton.es) antes de regresar a Lugo.
 
Se temos tempo libre, tamén pararemos na aldea de Seceda.